logo

•• Európske výživové odporúčania ••


Výživové referenčné hodnoty uvádzajú množstvo jednotlivých živín, ktoré ľudia potrebujú pre dobré zdravie v závislosti od ich veku a pohlavia. EFSA (Európsky úrad pre bezpečnosť potravín) na základe požiadavky Európskej komisie vypracoval aktualizáciu predchádzajúcich európskych výživových doporučení, pričom do úvahy brala nové vedecké poznatky a najnovšie odporúčania vydané na národnej a medzinárodnej úrovni:

• Celkový príjem sacharidov - vrátane sacharidov zo škrobnatých potravín, ako sú zemiaky a cestoviny, ako aj jednoduchých sacharidov, ako sú cukry - by sa mal pohybovať od 45 až po 60% z celkového energetického príjmu pre deti i dospelých.

• Pre cukry existujú dôkazy, že častá konzumácia potravín s vysokým obsahom cukru zvyšuje riziko zubného kazu. Dáta tiež poukazujú na vzťah medzi vysokým príjmom cukrov vo forme cukru, resp. zo sladených nápojov a priberaním na váhe. Panel však zistil, že nie je dostatok dôkazov, aby sa stanovila horná hranica pre cukry. To je z toho dôvodu, že možné účinky na zdravie, sú spojené predovšetkým so schémou spotreby potravín – t.j. druhmi spotrebovaných potravín a ako často sú konzumované – skôr, než so vzťahom k celkovému príjmu vlastných cukrov. Dôkazy týkajúce sa štruktúry spotreby potravín obsahujúcich cukor by mali byť zvažované tvorcami politiky pre výživové odporúčania, ako aj pre rozvoj výživových odporúčaní založených na potravinách na národnej úrovni.

• denný príjem 25 g diétnej vlákniny je vhodný pre normálnu funkciu čreva u dospelých. Ďalšie dôkazy u dospelých poukazujú, že aj iné zdravotné prínosy sú spojené s vyšším príjmom diétnej vlákniny (napr. zníženie rizika ochorení srdca, cukrovky typu 2 a pri udržiavaní hmotnosti).

• Dôkazy sú stále nepreukázateľné na úlohu glykemického indexu a glykemickej záťaže pri udržiavaní hmotnosti a pri prevencii ochorení spôsobených výživou.

•. Príjem tukov by sa mal pohybovať medzi 20 až 35% z celkového príjmu energie, s rozdielnymi hodnotami uvedenými pre dojčatá a malé deti s ohľadom na ich špecifické vývojové potreby.

• Sú dôkazy na to, že vyšší príjem nasýtených tukov a trans tukov vedie k zvýšeniu hladiny cholesterolu v krvi, ktoré prispieva k rozvoju srdcových ochorení. Obmedzenie príjmu nasýtených tukov a trans tukov, s ich nahradením mono- a poly-nenasýtenými mastnými kyselinami, by malo byť zvažované tvorcami politiky pri výživových odporúčaniach a rozvoji výživových odporúčaní založených na potravinách na národnej úrovni.

• Denný príjem 250 mg dlho-reťazcových omega-3 mastných kyselín pre dospelých, môže znížiť riziko srdcových chorôb.

• Pre denný príjem vody množstvo 2,0 l sa považuje za primerané pre ženy a 2,5 l pre mužov.


Zdroj: EFSA

PRIHLÁSENIE
novinky
17.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, ďakujeme všetkým aktívnym školám za účasť a gratulujeme ví...
02.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, tešíme sa z množstva súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do akt...
28.10.2023
Ďakujeme za všetky aktivity, ktoré ste počas XI. ročníka Týždňa Hovorme o jedla spoločne na školách pripravili a z...
16.10.2023
Pár fotografií z dnešnej tlačovej besedy k zahájeniu XI. ročníka týždňa Hovorme o jedle, ktorá sa uskutočnila na ...